Съдебният процес в Кайро

В Египет започна съдебният процес срещу президнета Мурси, който много бързо премина през инстанциите. Логиката на съдиите е напълно разбираема и в голяма степен прилича на либийското правосъдие стоварило се върху Сейф ал-Ислам Кадафи

 

И тук и там, на никой не му се наложи да създава мъченици със собствените си ръце. Истина е, че в Либия поддръжниците на Джамахирията, ако все още съществуват такива, то те нямат ни най-малко желание да се върнат към блаженните времена - тази идея е твърде непопулярна сред населението. Но да използват Сейф Кадафи, като напълно законен наследник на последния управляващ страната - това е нещо друго

. Противостоящите групировки в нова Либия са еднакво силни и поради това не могат да защитат Сейф Кадафи, но могат да не позволят това да направят техните противници.  Съдът безкрайно отлага процеса вследствие на различни формални основания.
В Египет ситуацията е по-различна. Единното движение "Мюсюлмански братя" активно се разпада. Това не е изненаднащо - необузданият ръст на тяхната численост по времето на революцията и след нея доведе до това, че в организацията попаднаха хора, имащи най-различни възгледи - както в идеологически план така и по отношение тактиката и стратегията на действията.

Загубата на власта неизбежно доведе до безредици и разколебаване в движението, което днес вече не е единно и организирано както по-рано. Арестите на ръководителите на движението сякаш подействаха като катализатор на процесите.

 

Съдебната присъда на Мурси е неизбежна - в края на крайщата той е законно избран президент и неговото отстраняване от власт трябва да бъде свързано с извършени престъпления. Между другото приписаните му обвинения естествено водят към определянето  му на смъртна присъда. Сега такъв сценарии не е нужен на никой. Защото Мурси ще се превърне в знаме, около което може да се обединят "Мюсюлмански братя". Това изобщо не е интересно за египетския елит - той ще приеме оставането му зад решетките и толкова.Преди всичко съдебният процес на Мурси ще бъде максимално разтегнат във времето, присъдата ще бъде максимално сурова, което ще даде възможност на властите да изтъргуват помилване чрез преговори както вътре в страната така и извън нея. Много вероятно лично към Мурси, никой да няма каквито и да е претенции - но той със сигурност е знаел за последствията, кандидатирайки се за президент. Сега той носи отговорността за взетото решение.

 

Публикувано на 4 Ноември 2013 в 22:50 часа от
Теодор Савов


Ключови думи:

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас