Шефът на „Airbus“ предвижда да задминат „Boeing“

Собственикът на самолетния конструктор „Airbus“ Фабрис Брежие смята, че европейският консорциум ще задмине американския „Boeing“ и в рамките на четири до пет години ще се превърне в най-големия световен производител в областта на аеронавтиката.

Според Фабрис Брежие „Airbus“ ще интензифицира продукцията си за новия модел ,,A320Neo“ и за „А350“, който е в „предстартова треска“. „През 2017-18 г. ние ще бъдем в състояние да сме първи сред доставчиците“ заяви генералният директор в интервю публикувано в неделя в немското издание „ Welt am Sonntag“. „Airbus“ ще достави повече от 600 самолета до края на тази година, като се очаква следващата да увеличи капацитета си. Прогнозите са поръчките да надминат предвижданията, като превърнат 2013 г. в отлична финансова година за „Airbus“.

Миналата седмица „Airbus“ обяви реализирането на контракт на стойност 9,5 млрд. долара с японската компания „Japan Airlines“. Първата поръчка за японските клиенти се оценява като предизвикателство за европейците предвид доминацията на „Boeing“ на местния пазар.

В своето интервю пред „Welt am Sonntag“ Фабрис Брежие критикува комфорта предлаган от „787 Dreamliner“, като визира кабината с 9 фронтално разположени места, условия, които по-скоро гарантират разочарование при 12 часов полет, отколкото наслада и очарование. В коментар относно техническите проблеми, съпътствали първите полети на „787 Dreamliner“, Брежие изразява увереност, че експлоатацията на „АЗ50“ ще протече много по-гладко.

Подобно на „Dreamliner“ на „Boeing“ „Airbus АЗ50“ следва да се произвежда изключително и само от леки композитни материали с оглед икономия на гориво, чиято стойност представлява половината от всички разходи по експлоатация на самолета.

През м. ноември 2011 г. "Airbus" обяви закъснение от 6 месеца за доставката на първия "А350", отложен за първото тримесечие на 2014 г. През 2012 г. беше обявено ново тримесечно закъснение, отлагащо доставката за второто тримесечие на 2014 г.

Публикувано на 16 Октомври 2013 в 11:11 часа от
Кънчо Христов


Ключови думи:

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас