Романо Проди:събудете институциите.

Романо Проди, бивш президент на Европейската Комисия и италиански министър-председател, наскоро участва в конференция посветена на новите предизвикателства пред Европейския съюз.

За да бъде по ефективен Европейският съюз трябва да се развие политическата организация на съюза. Това ли е реалистичния път според Вас?

- В дългосрочен план е необходимо за нашето оцеляване. За кратко време реализацията на политическото обединяване е много трудна. Напрежението беше повишено,  появи се дебата за  или против „еврото”.

Европа е много разделена в момента.  Това не е нищо ново. В миналото ние дори имахме така наречения „празен стол” от Франция, основателка на Европа, така че не съм песимистично настроен.  Все пак е необходимо много търпение и разбирателство. Не европейските страни, нито дори Германия са достатъчно големи да се състезават сами на световната сцена. Солидарността между европейските страни е наложителна.

В много страни се наблюдава съживяване на „евро-скептицизма” – относно Европейския съюз, но също и единната валута. Това просто  резултат от настоящата икономическа криза ли е или  нещо повече?

 - Това несъмнено е следствие на икономическата криза. Когато създадохме еврото, поставихме специфични защитни механизми. Беше ясно по време на нашите дискусии, че ще правим това, после това, след което това. И тогава дойде страхът в Европа: страх от глобализацията, страх от Китай, страх, дори и в Европа от Полският водопроводчик (евтин труд). Това отслаби нас и кризата засили тези страхове.

Беше ли уместно управляван процесът на развитие на икономическата криза, според  Вас?

 - Уместно... Ако спящите сметки са уместни тогава - да. Защото освен Европейската централна банка, която работеше добре, ние спяхме. Ние се изгубихме в безкрайни дебати относно техническата същност на кризата без да посочим истинския проблем на Европейската душа, без да посочим истинския проблем „какво правим в света”...

Така че Европейската политика не беше достатъчно силна. А що се отнася до техническият мениджмънт на кризата. Например, когато кризата, която беше причинена от САЩ започна, Обама взе заем  800 милиарда долара от нас, Китай незабавно предостави 585 милиона долара и Европа остана далеч от няколко десетки милиарда долара. Накратко това наистина предизвика всичките политически трудности, които сега се опитваме да преодолеем, докато чувстваме натиска на глобализацията да диша във врата ни.

По какъв начин можем да върнем доверието на гражданите на Европейския съюз и да ги убедим в смисъла от съществуването на Съюза? Има ли неща, които трябва да се променят?

- Преди всичко за да бъде по-популярен Съюзът, ние трябва на първо място да мислим и действаме в една посока. И не говоря за милосърдие, а преди специфичните ни интереси е важно да бъдем сплотени в мислите си.

Аз вярвам в това, например политиката на строги икономии, налагана като част от мерките за справяне с кризата в краткосрочен план изобщо не помогна на Германия. Аз направих някои изчисления и анализи и открих, че ограниченията и икономиите само забавиха германския растеж.

Ние трябва да разберем, че при обединяването на 28 страни е нереалистично да очакваме единодушие в процеса на вземане на решения. Идеята е противоречива и несъвместима. Ясно е, че за възстановяване на доверието на гражданите на Европейския съюз трябва да популяризираме посланието си, което да бъде едновременно достъпно и да позволява малките различия помежду ни да не попречат на решаването на проблемите, които възникват в последно време.

Публикувано на 14 Октомври 2013 в 13:56 часа от
Теодор Савов


Ключови думи:

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас