Хасан Рухани, президент на Иран

Американски представители казват, че сте получили пълната власт от върховния лидер Али Хаменей за преговори по ядрения въпрос . Бих искал да ви помоля , ако това е вярно, какви инструкции са ви дадени от върховния лидер в тези преговори ?


- По принцип аз ще ви кажа, че уреждането на ядрено досие е една от отговорностите на моето правителство. Върховният лидер също има своите собствени възгледи по въпроса. Същевременно Вие знаете, аз самия в продължение на няколко години водих, преговорния процес от иранска страна, така че съм напълно осведомен за общата им рамка. От политическа гледна точка, моето правителство има пълните правомощия да финализира ядрените преговори. Тази задача съм я делегирал конкретно на външния министър.


По въпроса за прозрачността, може ли да се разбира, че Иран е готов за пълна прозрачност. Включително по допълнителните протоколи на МААЕ , както и по проверките , занимаващи се с т.нар. възможни военни измерения?

- Вие знаете, че от 2003 до 2005 г.  Иран се ангажира с допълнителните протоколи. В последствие ядреното досие отиде в Съвета за сигурност  и Парламентът на Иран реши да се оттегли от Допълнителния протокол. По мое мнение, това е момент, когато Западът е сгрешил за това как да се процедира. Причината за това действие беше решението Иран да операционализира площадката Исфахан. Исфахан, както знаете, е площадка за обогатяване на уран до UF6 . Ще бъде интересно да се знае, че площадката още от първия ден работи  под наблюдението на МААЕ, още от самото начало на изграждането. И МААЕ дори бе обявил, че що се отнася до Исфахан няма каквито и да било притеснения.


За да се измъкнем от стария въпрос за Исфахан и да погледнем в бъдещето, трябва ли да се разбира, че когато се говори за допълнителните протоколи и "други военни измерения", което е част от стандартния език на МААЕ, всъщност имате предвид прозрачност ?


- Разбирам. Аз просто искам да се уверя, че вие ​​също се съгласявате, че през 2003 г. Исфахан започва да се придържа към допълнителния протокол. Единствената причина за оттеглянето беше грешката на Запада да прехвърли ядреното досие в Съвета за сигурност, въпреки че дейностите на площадката Исфахан очевидно не бяха спорни. Това беше и грешка, която стартира всички недоразумения. Може би ще Ви бъде интересно да знаете, че по отношение на обвиненията за някои съмнителни "военни измерения", че между 2003 г. и 2005 г. ние всъщност дадохме на МААЕ властта да наблюдава много от нашите военни обекти, за които са загрижени. Ако МААЕ или Западът се опитваха да изяснят или да хвърли светлина върху нашата дейност ние щяхме да бъдем прозрачни. И защо когато се говори за прозрачност се визира само Иран? Възниква един основен въпрос: Дали чувствителността по ядрения въпрос е просто извинение, или е наистина съществен въпрос? Има хора в Иран, които вярват, че това е просто търсене на причина, тогава каква е целта на понататъшно сътрудничество? Ето защо ние очакваме, че една от целите на групата P5 + 1 е да се докаже, че въпросът е от реално значение и предизвиква загриженост. Ако това е така, мога да гарантирам, че той може да бъде решен много бързо.
Трябва да се отчете сериозността и последиците за  Иран от това ядрено досие. Това е досие под егидата на СС на ООН, налагащи едностранни санкции. От гледна точка на Иран това е незаконно според международното право. Всичко това се понася много тежко от моята страна. Ако Западът уважава Иран като правова държава, не смятам, че постигането на прозрачност би било толкова трудно реализируемо в този случай.


Оторизиран ли сте от върховния лидер да взимате решения и по други въпроси извън ядрено досие, като например Сирия ? Ако бяхте поканени на конференцията Geneva 2 , щяхте ли да участвате?


- Моето правителство има пълната власт на основата на консултации с върховния лидер да преговаря по всеки въпрос, който е от интерес на  националната сигурност на Иран. Това включва всички необходими действия на международно равнище, за да помогнем за решаването на кризата в Сирия, слагайки край на гражданската война там и за спазване на правото на самоопределение на сирийския народ . Може да се включим във всякакви разговори или срещи, включително Женевската 2, доколкото няма предварителни условия за участието на Иран.


Инспекторите на ООН изготвиха доклад за използването на химическо оръжие, който описва как са били изтреляни ракети от редовната армия към бунтовнически позиции. Какво е мнението ви по този  проблем?


- Ние знаем, че химически оръжия са били използвани, но ние не знаем от кого и това е пределно ясно. В тази връзка, приемаме със задоволство фактът, че Сирия се е съгласила да се присъедини към конвенцията, третираща химическите оръжия, и от тук нататък всичко е въпрос на преговори.


Искам да ви помоля да погледнете в по-широк план за един възможен обрат в американско- иранските отношения, Доколко е възможно това да се случи и какъв е пътят за нормализиране? Включва ли това и откриване на посолства, например, както е нормално?

 

- От гледна точка на Иран, правителството и на иранския народ американската политика в региона е напълно погрешна. Но казвайки това считам, че ако ние с г-н Обама се съберем, ще може да потърсим надежди и перспективи за бъдещето. Кореспонденцията помежду ни е в посока на търсене на решения. Нуждаем се от начална точка и мисля, че  ядреният въпрос е добра отправна позиция.


Каква е времевата рамка за разрешаване на ядрения въпрос ? Според различни информации, Вие бихте искали да приключите преговорите до края на годината?


- По ядрения въпрос, ние се нуждаем от резолюция в разумен срок. Това ще проправи пътя за следващи дейности. Единственият начин е съставянето на график за преговори, които да приключат в краткосрочен план. Колкото по-бързо приключим, токлова по-добре. Ще е добре ако това е в рамките на три месеца, което е и желанието на Иран, но и 6 месеца е разумен срок. Въпрос е на месеци, не на години.


А какви са Ви позициите и за преговори по други въпроси, например откриване на посолстава?


- След като ядрено досие е затворено, можем да се обърнем и към други въпроси. След неговото разрешаване няма да има невъзможни неща. В основата на всичко обаче е увереността, че всичко това може да се случи.


Вие говорихте по време на кампанията си за изборите за желанието Ви да се предотврати навлизането в политиката на силовите ведомства и техни представители. Какво означава това?


- Една от програмите и обещанията на кампанията ми е въвеждането на културна, социална и политическа среда в Иран и намаляване на намесата на силовите структури в обществото.

 

 Ако се бяхте срещнали с президента Обама, какво бихте му казали?


-  Е, това не се случи. Но ако това се беше случило щяхме да говорим за възможностите и надеждите за бъдещето.

Публикувано на 7 Октомври 2013 в 14:42 часа от
Николай Георгиев


Ключови думи:

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас