Абдул Расул Саяф регистрира кандидатурата си за участие в президентските избори в Афганистан

Кабул, 03.10.2013 г.

     Известният афганистански политик и влиятелен военен лидер Абдул Расул Саяф регистрира в Независимата избирателна комисия своята кандидатура за участие в президентските избори на 5-ти април 2014 г. Ако спечели, негови първи и втори вицепрезиденти ще бъдат съответно Мохамед Исмаил Хан и Абдул Уахаб Ирфан.

     Абдул Расул Саяф е лидер на партията „Итехад-е Ислами”. Етническият му произход е от пущунското племе „Хароти”, което е част от конфедерацията на племена „Гилзай”. До кандидатирането си е депутат в Долната камера на Парламента („Волеси джирга”) от гр. Кабул и председател на Комисията по външна политика и член на Висшия съвет за мир. През 60-те години на миналия век завършва университета „Ал-Азхар" в гр. Кайро, където повлиян от идеите на „Мюсюлмански братя”. След като се завръща в Кабул, преподава теология в местния университет. Заедно с Бурхануддин Рабани и Гулбуддин Хекамтияр взима участие в основаването на „Джамият-е Ислами”. Арестуван е през 1974 г., след освобождаването си имигрира в Пакистан. Там е избран за президент на „Итехад-е ислами барой-е азади-е Афганистан” („Ислямски съюз за свобода на Афганистан"), в който влизат различни организации на муджехидини като „Джамиат-е Ислами” и „Хезб-е Ислами”. Въпреки че влиза в конфликт с Рабани и Хекматияр, по време на съпротивата срещу съветската окупация отговаря за набирането на финансова помощ, основно от Саудитска Арабия, където запазва традиционно добри връзки. Политическата му и електорална база е окръг Пагман на провинция Кабул. По време на Гражданската война в Афганистан, в съюз с генерал Абдул Рашид Достум и Хекматияр, води бойни действия срещу таджиките и хазарите. С действията му по-това време се свързват голяма част от обвиненията в нарушения на човешките права и жестокости, особено срещу шиитското малцинство в страната. Любопитен факт е, че филипинската терористична организация „Абу Саяф” е кръстена на негово име. На изборите за президент през 2009 г. подкрепя настоящия държавен глава Хамид Карзай.

     Кандидадтът за първи вицепрезидент Мохамед Исмаил Хан е таджик по народност и бивш министър на енергетиката и водите в правителствата на Х. Карзай, в миналото взел дейно участие в съпротивата срещу комунистическото управление на Афганистан и съветската инвазия. Член е на Висшия съвет за мир. Изключително влиятелен в провинция Херат. Въпреки че официално се афишира като привърженик на „Джамиат-е Ислами”, на практика през 80-те и 90-те години на XX в. води самостоятелна политика в западната част на Афганистан и създава т. нар. „Емират”, а самия той се представя като „Емир”. По време на Гражданската война в началото на 90-те, запазва своята самостоятелност и се дистанцира от правителството на Рабани. След появата на движението на талибаните влиза в конфликт с тях, но силите му са разгромени от тях. Следва кратко изгнание в Иран, после се завръща в Афганистан, но е пленен от талибаните и прекарва три години в плен. Успява да избяга отново в Иран и през 2001 г. се завръща начело на бойни части на „Северния съюз”. От 2002 г. до 2004 г е губернатор на провинция Херат. След смяната си заема поста на министър на енергетиката и водите, като е един от най-дълго задържалите се на поста си министри. Важна роля за това изиграва подкрепата му за Х. Карзай на изборите през 2009 г.

     Кандидатът за втори вицепрезидент Абдул Уахаб Ирфан е значително по-неизвестен. Той е таджик, депутат в Горната камара на Парламента („Мешрано джирга”) избран от провинция Тахар. Роден е през 1969 г. в окръг Калефган, Тахар. Бакалавър е по религиозни науки и повече от 12 години е бил преподавател в родната си провинция. Впоследствие оглавява дирекция „Образование” в провинциалната администрация на Тахар, след което е член на провинциалния съвет. След избирането му в Парламента през 2010г. е председател на Комисията за икономика, финанси и бюджет. Семеен е с двама сина и три дъщери.

Публикувано на 3 Октомври 2013 в 20:40 часа от
Боян Иванов


Ключови думи:

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас