Индексът на международна сигурност се понижи до 2775 пункта

Провокацията на опозицията около Дамаск, предназначена да провокира интервенция на Запада в Сирия и увеличаването на притока на чуждестранни джихадисти в страната доведоха до понижаване на сигурността. В средносрочен план не се очаква да се случи нищо съществено. Неутралитета на Израел по отношение на сирийската гражданска война и инициативата на Владимир Путин за поставяне сирийското химическо оръжие под международен контрол са малкото от положителните събития от последните седмици.

В седмицата от 23 до 30 септември Индексът на международна сигурност iSi се понижи до 2775 пункта, след период на известнa стабилизация.

В Сирия продължиха сблъсъците между армията и опозицията. Съвета за сигурност на ООН прие резолюция за унищожаване на химическия арсенал на страната; документът изключва автоматичното използването на сила срещу Сирия в случай на неспазване на съгласуваните договорености.

Президентите на Иран и САЩ проведоха телефонен разговор; Хасан Рухани и Барак Обама се договориха за ускоряване процеса на приемане на нова резолюция по отношение на Иран от Съвета за сигурност на ООН.

В Судан се разгоряха антиправителствени настроения, провокирани вследствие на отмяната на държавните помощи за гориво; в резултат на безредиците загинаха около 30 души.

В Нигерия бойци на движението „Боко Харам” убиха 50 студенти.

Терористични актове имаше в Пакистан, Ирак и Сирия. Земетресението в Пакистан, наводненията в Тайланд и Мексико са негативните събития от периода.

Не се очаква сирийските бунтовници да се успокоят, тъй като тяхната кауза е свързана със свалянето на Башар Асад на всяка цена. Без външна намеса победата на опозициата срещу режима е невъзможна. Развитието на ситуацията в Сирия зависи от това какви действия и провокации ще предприемат от опозицията и кога ще започнат да ги организират. През зимата нивото на сигурност в света ще се понижи за сметка на войната в Сирия и опитите за въвличане в нея на Израел. Също така не е изключена и западна интервенция в Сирия.

Иран ще се доближи още повече до създаването на атомна бомба. Ще се задълбочи конфликта между светските сили и ислямистите в Тунис и Египет.

Тревожна е ситуацията в Демократична република Конго (ДРК). Липсата на ефективно правителство, което би могло осигури управлението на цялата територия на страната е основната причина за дефицита на сигурност в източната част на страната. Намесата на Руанда и Уганда във вътрешните работи на ДРК и финансовата подкрепа на бунтовниците в източната част на Конго следва да се възприемат като следствие. Руанда и Уганда използват вътрешната ситуация в ДРК за постигане на собствените си интереси. Не е необходимо да се учудваме, че при отсъствието на силно правителство, външните сили ще се опитват да получат достъп до богатите на природни ресурси - източни части. Дългосрочно решение на въпроса за сигурността на ДРК не е свързано с развръщането на силите на ООН, Организацията за развитие на Южна Африка или всяка друга организация. Проблемът може да се реши само в случай, че ръководството на страната сериозно възнамерява да спечели подкрепата на цялото население на страната. Правителството трябва да се ръководи от националните интереси, да реагира при необходимост и да защитава населението. Само действия на политическа програма от този характер може да доведе до стабилизация на ситуацията в страната

Публикувано на 3 Октомври 2013 в 16:57 часа от
Теодор Савов


Ключови думи:

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас