Д-р Абдула Абдула се регистрира за участие в предстоящите през 2014 г. в Афганистан президентски избори

Кабул, 01.10.2013 г. Лидерът на Национална коалиция за Афганистан д-р Абдула Абдула регистрира кандидатурата си за участие в надпреварата на президентските избори, които са насрочени за 5-ти април 2014 г. На предишните такива през 2009 г., той беше основният съперник на настоящия президент Хамид Карзай, като двамата достигнаха до балотаж.

За първи вицепрезидент е издигната кандидатурата на инж. Мохамад Хан, заместник председател на партията „Хезб-е Ислами” - Афганистан. Лидерът й Абдул Хади Аргандивал е министър на икономиката в настоящето правителство, но същевременно се счита че организацията е политическо крило на радикалната „Хезб-е Ислами” на Гулбуддин Хекматияр (ХиГ). Последната е част от въоръжената съпротива срещу управлението на централното правителство в Кабул и присъствието на международните сили в страната.

Втори вицепрезидент, в случай че д-р Абдула спечели изборите, ще бъде хаджи Мохамад Мохакек, който е лидер на „Хезб-е Уадад-е Ислами Мардом”, част от Националния фронт на Афганистан. Той е от етническата група на хазарите и е досегашен член на Парламента.

На кратка пресконференция след регистрацията в Независимата изборна комисия (НИК), д-р Абдула заяви, че издига кандидатурата си за да служи на уморените от военните действия граждани на Афганистан, а основната му цел ще е да донесе промяна, мир и стабилност в страната. За да подкрепят кандидатурата на д-р Абдула, освен двамата кандидат-вицепрезиденти, на регистрацията присъстваха известни афганистански политици и влиятелни фигури като Атта Мoхамад Нур, Юнус Кануни и Салахуддин Рабани.

Публикувано на 1 Октомври 2013 в 15:25 часа от
Боян Иванов


Ключови думи:

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас