Турция предпочита китайска военна техника пред руска, европейска или американска!

Турция предпочете да закупи китайски зенитни комплекси вместо предлаганите от Русия, Европа и САЩ. Така тази страна за пореден път показва, че не е склонна да се съобразява с никой.

Министерството на отбраната на Турция избра китайската компания за доставчик на новите зенитни ракетни комплекси. Китайската China Precision Machinery Export-Import Corporation (CPMIEC) е спечелила търга с предложението за доставка на комплекса HQ-9, представляващ изменено копие на руския ракетен комплекс С-300В. В този търг за взели участие и „Россоборонекспорт” с комплекса С-300ВМ „Антей-2500”. Очаква се стойността на доставката да възлезе на около 3 милиарда долара. Тази сума показва явното желание на Турция да запази своето реноме на голяма военна сила и да гарантира своите позиции в международното пространство.

 

Като основа за избора на китайската техника се изтъква, че тя  напълно покрива техническите изисквания, а като стойност е най-евтина в сравнение с другите конкуренти. Част от договорката е и доставка на радиолокационни станции, пускови установки и зенитни ракети, които да са способни да поразяват не само летателни апарати а и други ракети.

В търга са участвали още „Россоборонекспорт”, американския консорциум Raytheon/Lockheed Martin и европейския Eurosam.

Турция явно иска да демонстрира сила и решимост пред партньорите си от НАТО, защото от Алианса многократно предупреждаваха Турция, че ако закупи китайски или руски зенитни комплекси няма да може да ги интегрира в системата за въздушен контрол и противовъздушна отбрана на НАТО. За интегриране на китайската техника, ще са нужни технически данни,  които вероятно НАТО няма да предаде на китайските специалисти.

Публикувано на 27 Септември 2013 в 12:15 часа от
Стойчо Н.


Ключови думи:

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас