Турция предпочита китайска военна техника пред руска, европейска или американска!Турция предпочита китайска военна техника пред руска, европейска или американска!

Турция предпочете да закупи китайски зенитни комплекси вместо предлаганите от Русия, Европа и САЩ. Така тази страна за пореден път показва, че не е склонна да се съобразява с никой.

Министерството на отбраната на Турция избра китайската компания за доставчик на новите зенитни ракетни комплекси. Китайската China Precision Machinery Export-Import Corporation (CPMIEC) е спечелила търга с предложението за доставка на комплекса HQ-9, представляващ изменено копие на руския ракетен комплекс С-300В. В този търг за взели участие и „Россоборонекспорт” с комплекса С-300ВМ „Антей-2500”. Очаква се стойността на доставката да възлезе на около 3 милиарда долара. Тази сума показва явното желание на Турция да запази своето реноме на голяма военна сила и да гарантира своите позиции в международното пространство.

 

Като основа за избора на китайската техника се изтъква, че тя  напълно покрива техническите изисквания, а като стойност е най-евтина в сравнение с другите конкуренти. Част от договорката е и доставка на радиолокационни станции, пускови установки и зенитни ракети, които да са способни да поразяват не само летателни апарати а и други ракети.

В търга са участвали още „Россоборонекспорт”, американския консорциум Raytheon/Lockheed Martin и европейския Eurosam.

Турция явно иска да демонстрира сила и решимост пред партньорите си от НАТО, защото от Алианса многократно предупреждаваха Турция, че ако закупи китайски или руски зенитни комплекси няма да може да ги интегрира в системата за въздушен контрол и противовъздушна отбрана на НАТО. За интегриране на китайската техника, ще са нужни технически данни,  които вероятно НАТО няма да предаде на китайските специалисти.

Публикувано на 27 Септември 2013 в 12:15 часа от
Стойчо Н.


Ключови думи:

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас