Настъпва ли разделение в сирийската опозиция?

Събитията в международен мащаб касаещи войната в Сирия явно оказват влияние върху опозиционните сили в страната.
Годините на активна глобализация несъмнено оказват влияние върху иначе силно консервативната и не подлежаща на реформа ислямска религия. Факт е, че събитията от последните седмици се оказаха катализатор на някои разделителни процеси в опозиционните сили. Като пример за това може да се даде официалното отделяне на 13 бунтовнически групи от „Сирийската национална коалиция” (СНК).

В чужбина СНК е припозната като една от основните опозиционни организации. „СНК не ни представлява и ние не я признаваме” се казва в изявлението на 13 бунтовнически групировки, което е беше направено преди няколко дни. Всичко това поражда въпроса, дали ако опозицията поеме контрола над страната и успее да се справи с Башар Асад, войната няма да продължи, но този път между групировки, които са воювали заедно срещу режима на Асад?


Отцепилите се тринадесет групировки не признават и преходното правителство на Ахмед Томех. То беше определено от СНК за областите,  които са под контрола на опозицията. Към определилите и подкрепили преходното правителство са се подписали и представители на Свободната сирийска армия, която е главната военна организация в опозиция.
Освен това в подкрепа са декларирали и радикалистите от Ал-Нусра, както и бригадите на Таухид, които са най-важните бунтовнически групи в северната провинция Алепо.
Групите които са се отцепили, са искали в страната да се приложат законите на Шериата. Те настояват, че всички трябва да приемат шериата като единствения източник на законодателна власт, освен това те са апелирали към обединение вътре в самото опозиционно движение.


Преди също е имало вътрешни противоречия в сирийската опозиция и различни мнения по определени въпроси. Последно в северна Сирия имаше единоборство между различни бунтовнически групи и Ал-Кайда, която е приближена на джихадистката „Ислямска държава на Ирак и Леванта”. СНК обвинява джихадистите, че нарочно редуцират съпротивата си срещу режима, за да имат повече ресурс да упражнят и наложат по-голямо свое влияние в „освободените зони”.


Тези пререкания между опозиционните групировки  показват, че сценария от Египет може да се повтори и в Сирия. Глобализацията оказва влияние и върху ислямския свят, все повече хора искат да живеят в демократичен свят, но джихадистите от своя страна са готови на всичко за да наложат законите на шериата. Това предвещава една дълга и изтощителна битка с неизвестен край. Най-пострадали от тези борби ще са цивилните граждани, които искат да живеят в мир,  който за момента е само мираж.
България също ще понесе негативи от войната в Сирия, независимо дали е между режима и опозицията или е между опозиционните групировки. Тази война генерира бежански поток, с който нашата страна трудно ще се справи.

 

Публикувано на 25 Септември 2013 в 14:25 часа от
Стойчо Н.


Ключови думи:

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас