Световната търговска организация редуцира прогнозирания ръст на световната търговия от 3,3% на 2,5%.

В Женева директора на „Световната търговска организация” (СТО) Робърт Азевед съобщи, че организацията е понижила прогнозата за растеж на световната търговия на 2,5%, спрямо по-рано прогнозираните 3,3% планиран ръст.

Прогноза, разпространена през месец април тази година, предвиждаше ръст на обема на световната търговия с 3,3%. Сега той е намален на 2,5%”- е заяви Азевед, за който конференцията в Женева е първата след стъпването му в длъжност от 1 септември 2013 година. Според него, основната причина за понижение на прогнозата са станали по-слабите икономически показатели на страните от Европейския съюз (ЕС). Отначало се очакваше по-бързо възстановяване на темповете на икономически растеж в ЕС. Предвиждаше се иконимиката на ЕС да започне да набира обороти през второто четиримесечие, след което да последва ръст на обема на търговията, но съдейки по всичко, през второто четиримесечие (икономиката на ЕС) е достигнала ниски стойности преди да настъпи подобрение, за което процеса на възтановяване в ЕС се забелязва едва в третото четиримесечие.

Този разрив е станал причина за преразглеждане на планираната прогноза и нейното намаляване и това ще остане в сила както за текущата 2013 година, така и за 2014 година. Официално прогнозата ще бъде преразгледана на 19 септември тази година, когато СТО ще разпространи съответния доклад.

В материала са използвани данни от ИТАР-ТААС.

Публикувано на 9 Септември 2013 в 17:02 часа от
Стойчо Н.


Ключови думи:

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас