Хуманитарната обстановка в Ирак

През 2015 г и от началото на 2016 г. основните фактори, които оказват влияния върху спазването на основните човешки права в Ирак са въоръжения конфликт между екстремистката организация „Ислямска държава” (ИД) от една страна и Въоръжените сили (ВС) на Ирак, силите на Кюрдската автономна област (КАО) и про-правителствените милиции.

Според данни на ООН, в резултат на безогледното насилие, през посочения период над 20 000 граждани на страната са загинали или са били ранени вследствие на бързи екзекуции, експлозии на „коли-бомби”, убийства, артилерийски обстрел и въздушни бомбардировки. От м.юни 2014 г., конфликтът е причина 3,2 млн. души да напуснат домовете си, а над 3 млн. деца не посещават училище. Голяма част от населението няма достъп до медицински грижи, храна и чиста вода.

В хода на конфликта всички страни извършват военни престъпления и нарушения на човешките права.

Представители на ИД се свързват с убийствата на хиляди цивилни граждани, понякога в предварително подготвени масови екзекуции. Според изявление (от 07.08.2016 г.) на Дирекцията за съдебна медицина в гр. Мосул, от ИД са изискали дирекцията да издаде смъртни актове на 2070 души екзекутирани в провинция Ниневия от м. юни 2014 г. Жертвите включват кандидати или членове на местната или централната администрация, полицаи, военнослужещи, племенни лидери и други, които не са пожелали да се закълнат във вярност на ИД или са заподозрени в сътрудничество с правителството на Ирак.

ИД също така екзекутира цивилни граждани за предполагаеми престъпления срещу Ислямския закон, включително хомосексуализъм, прелюбодейство, „обида на Бог” и магьосничество. Екзекуциите често се извършват изключително жестоко и болезнено чрез изгаряне, удавяне, с електричество и замеряне с камъни.

Правителствените сили провеждат безразборни атаки срещу територии под контрола на ИД, както и екзекуции без присъда. Хиляди граждани се задържат без да са осъдени, мъченията и лошото отношение към задържаните остават широко разпространени.

През периода са налице сведения, че про-правителствените милиции, които се сражават срещу ИД също извършват убийства, разрушаване на недвижими имоти и отвличания на цивилни граждани. Те са обединени в Народните сили за мобилизация (НСМ, англ. Popular Mobilization Forces, арб. الحشد الشعبي‎ /Ал-Хашд ал-Шааби/). Тази организация включва над 40 милиции (основно шиитски, но има и такива съставени от сунити, християни и йезиди), които се издържат от иракското правителство и може да се считат за част от ВС на страната. По-значимите от тях са „Отрядите на мира”, бригадата „Бадр” „Асяб Ахл ал-Хак” (AAХ, „Лигата на праведните”), батальоните „Хизбола”, батальоните „Имам Али” и др.).

Обстановка в Ирак и в района на столицата Багдад от началото на 2016 г.

От началото на 2016 г. до края на м. февруари на територията на Ирак е имало 1147 инцидента свързани със сигурността. Само през м. февруари е имало 549 случая, което представлява по 18,9 инцидента дневно. През двата месеца от началото на годината са загинали 3273 души (1281 през м.февруари), а 3287 души са ранени (1566 през м.февруари). От тях 611 са представители на иракските и кюрдските въоръжени сили, а 2662 са цивилни граждани.

От края на 2015 г. ИД насочва все повече усилия към извършване на нападения в столицата Багдад. От средно по 7 инцидента дневно през м. октомври 2015 г., те достигат 8,5 и 8,4 през м. януари и м. февруари съответно. От началото на годината в столицата са загинали 687 и 1827 са ранени. Общо в централната част на града е имало 40 инцидента (от тях 20 атаки с импровизирани взривни устройства/ИВУ/ и други експлозиви и 4 отвличания), в източната 106 инцидента (47/5), в северната 53 (31/0), в южната 116 (73/4) и в западната част 58 (34/3).

 Почти всички жертви са в резултат на безогледно извършвани атентати с ИВУ, мини и самоубийствени атентати. Завръща се тенденцията към извършване на нападения срещу високопоставени личности. Това включва два самоубийствени атентата срещу джамия в северен Багдад, два други в източната част на града и  координирана атака срещу военна база, при която са били използвани 5 коли бомби. Може да се оцени, че след като ИД вече не е в състояние да завзима територии в Ирак, тя ще насочи усилията си към използването на терористични атаки с много жертви, за да подкопае доверието на населението в правителството, както и да поддържа и увеличи противопоставянето между шиити и сунити.

Обстановка в Кюрдската автономна област

През 2015 г. политическото напрежение се повиши в КАО в резултат на икономическите проблеми, както и опита на управляващата Кюрдска демократична партия (КДП) да удължи мандата на своя лидер Масуд Барзани на президентския пост, което не намери подкрепа сред останалите кюрдски политически партии. През м. октомври, стотици държавни служители протестираха в гр. Сюлеймания и други градове в източната част на КАО с настояване да им се изплатят забавените с месеци заплати. В градовете Каладзе и Калар срещу протестиращите беше употребено насилие от страна на въоръжени групи свързани с КДП, което доведе до загинали и ранени. Въпреки жертвите, правителството не е предприело действия за разкриване на извършителите.

Кюрдските въоръжените сили също се свързват (или умишлено не възпрепятстват) с разрушаване и ограбване на арабски домове. На практика правителството на КАО провежда политика на де-арабизация на администрираните от него територии. Полагат се целенасочени усилия за предотвратяване на завръщането на арабите-бежанци в освободените населени пунктове. Една от мерките, насочени към възпрепятстване на навлизане на големи маси араби в КАО е изискването бягащите от ИД иракски граждани от арабски произход да имат гарант-кюрд, за да им се позволи да влязат на територията на провинция Киркук, а след това в провинции Сюлеймания, Ербил и Дохук.

В провинция Киркук насилието през м. февруари 2016 г. е достигнало най-голяма степен от 2014 г. През по-голямата част от миналата година е имало средно по 1 или по-малко инцидента на ден, докато през м.февруари те почти са се удвоили до 1,7 инцидента дневно. В  голяма степен това се дължи на действията на ИД в района на гр. Хауиджа. Има сведения, че населението се опитва да напусне района, но в опит да предотврати това от ИД са екзекутирали 89 души.

В провинция Ниневия, през м. февруари ИД е осъществила много операции срещу кюрдските сили. Общият им брой се оценява на 21, включително 3 обстрела с артилерийски снаряди съдържащи бойни отровни вещества. В резултат на последните са загинали поне 18 военнослужещи и 12 са били ранени.

 

Публикувано на 15 Март 2016 в 14:45 часа от
Боян Иванов


Ключови думи:Ирак, хуманитарна обстановка, жертви, Ислямска държава

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас