Турция и свободата на словото

Джан Дюндар е главният редактор на опозиционния турски вестник „Кумхюриет”, настроен критично към правителството.

От края на месец ноември 2015 г. Джан се намира в затвор, в покрайнините на Истанбул. Обвинен е в шпионаж и разгласяване на държавни тайни. Джан Дюндар се превърна в символ на борбата срещу подтисничеството на пресата и свободата на словото, налагано от консервативното про-ислямското правителство на Турция. Предполага се, че причината за репресивното отношение към реномирания опозиционен вестник „Кумхюриет” е разпространената от изданието информация, че турското правителство подкрепя ислямистки бойци в Сирия. През месец май 2015 г. вестникът разпространи видеоматериали, на които се вижда, как кола на турското разузнаваме (MIT) през януари 2014 г. минава турско-сирийската граница и доставя оръжие на джихадистки милици на „Ислямска държава”, на територията на Сирия. Турският президент Реджеп Ердоган  определи постъпката на вестника като „предателство” и  увери, че Дюндар ще плати висока цена за постъпката си.

След като на последните избори партията на Ердоган (AKP) си осигури абсолютно мнозинство, главния редактор Джан Дюндар и неговият  главен асистент Ердем Гюл бяха арестувани (ноември 2015 г.) и срещу тях беше повдигнато обвинение. От тогава те се намират в затвора Силиври, като все още няма определена дата за начало на процеса срещу тях.

Дюндар, който е известен журналист и автор на много книги продължава да пише своите статии във вестника дори и от затвора.

Първата статия излезе непосредствено преди Коледа и беше озаглавена „Един начинаещ шпионин”, в нея се описва постъпването му в затвора.

С огромна доза ирония Джан разказва, че при постъпването им в затвора двамата колеги са били питани, каква е причината за това - тероризъм или престъпление от общ характер. На този въпрос той е отговорил „Аз съм един шпионин, но ако ме питате  за коя страна шпионирате, тогава няма да мога да ви отговоря”. Самият вестник не се оставя да бъде манипулиран, само преди няколко дни беше публикувана статия озаглавена „Мръсните връзки с Ислямска държава в пограничните територии”. Във въпросната статия е предоставен протокол от разговор на турски военни представители и джихадисти, в който става ясно, че се организира прехвърлянето на ислямистите от турска на сирийска територия.

Временно изпълняващият длъжността главен редактор на вестника, Тахир Озюуртсевен, които замества Джан Дюндар споделя, че той и колегите му се опитват само да вършат работата си.

Той намира за необходимо да информира турските граждани, за случващото се около тях, свързано с тяхното бъдеще. Всеки четвъртък той посещава своя  главен редактор в затвора и заедно обсъждат съдържанието на изданието. Като израз на протест срещу задържането на Дюндар и Гюл, техни колеги журналисти организираха конференция директно пред вратите на затвора. Озюуртсевен декларира, че ще продължават да водят всекидневна борба за да имат правото да казват истината.

В момента в световната класация за свобода на словото, Турция заема 149-то място, малко преди Русия, която се намира на 152-ра позиция.

Европейският съюз и много неправителствени организации критикуват редовно покачващата се репресия срещу медиите и опозиционните сили в Турция.

За съжаление ЕС притиснат от бежанската криза започна да се държи по-меко с Турция и значително намали критиките си към правителството на Ердоган. На този етап свободата на словото и човешките права в Турция остават на заден план за Европейските лидери поради по-належащото справяне с бежанския проблем.

Освен Дюндар в затвора са и други журналисти, политици и културни дейци. Двамата колеги от "Кумхюриет" показаха още в края на ноември, че ще използват силата на своите слова дори и от затвора, непосредствено преди срещата на върха между ЕС и Турция. В свое писмо изпратено до ръководителите на много европейски страни в това число и германския канцлер Ангела Меркел, те предупредиха европейците да НЕ предават своите ценности и оставят разрешаването на бежанската криза в ръцете на Анкара. Дюндар и Гюл предупреждават остро, че турското правителство потъпква безмилостно свободата на словото и пресата.

С оглед на всичко описано до момента, би трябвало да се запитаме дали наистина трябва да възлагаме надежди на Турция и про-ислямистки настроения Ердоган да работи активно по разрешаване на бежанската криза. Дали той е склонен да защити правата на европейците, след като потъпква правата на собствения си народ?

 

Публикувано на 2 Януари 2016 в 18:20 часа от
Стойчо Н.


Ключови думи:Турция, свобода на словото, медии, Ердоган, Джан Дюндар

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас