Резултати от парламентарните избори в Хърватия

На 08.11.2015 Хърватия гласува за нов парламент в най-оспорваните избори досега от създаването на държавата. Право на глас имаха 3.8 милиона души, които трябваше да изберат 151 депутати. В Хърватия се избират 140 депутати от десетте избирателни района в страната, три места се избират от диаспората, а осем се полагат на националните малцинства. За първи път на тези избори хърватите имаха право да гласуват с преференция. Избирателната активност беше сравнително висока 60.85%.

На 09.11 в 15.30ч. ЦИК обяви предварителните резултати при обработени 99.9% от бюлетините за отделните избирателни райони. Обобщените резултати за цялата страна и разпределянето на депутатските места са следните:

59 – „Патриотична коалиция” (Domoljubna Koalicija), като 3 депутатски места са получени от гласовете на диаспората в БиХ (11 избирателен район);

56 - „Хърватия расте” (Hrvatska Raste);

19 - МОСТ (MOST);

3 - Истърски демократичен съюз (IDS);

2 - Хърватски демократичен съюз на Славония и Барания (HDSSB);

2 - Милан Бандич 365 (Milan Bandić 365);

1 - Успешна Хърватия (Uspješna Hrvatska);

1 - Жива стена (Živi Zid);

3 - сръбско малцинство;

5 - останали малцинства.

След разпределението на мандатите по коалиции, чрез отчитане  на преференциалните гласове, може да се определи колко ще са партиите и кои техни представители влизат в осмия хърватски парламент. Социологическите проучвания преди края на избирателната кампания показваха ожесточена надпревара между двата най-големи блока - водения от Социалдемократическата партия (СДП) на премиера Зоран Миланович и на Хърватския демократичен съюз (ХДО), воден от Томислав Карамарко. Голямата изненада на тези избори обаче е третата политическа сила - коалицията на независимите МОСТ, която дори и в най-добрите резултати на социолозите не получаваше подобни резултати.

При първите екзитполове от изборите имаше пълен паритет. „Хърватия расте” и „Патриотичната коалиция” имаха по равен брой мандати – 56, а както се очакваше, коалиция „Мост” е трета политическа сила с 18 мандата. При обявяването на първите официални резултати от ЦИК около 22.00 на 08.11 „Партиотичната коалиция” получи известна преднина и достигна резултат от 63 депутата. В последствие нейният резултат падна на 59, а този  на „Хърватия расте” се вдигна от 53 на 56.

Антисистемната лява партия „Жива стена”, която се бори за излизането на Хърватия от ЕС и НАТО, получава 1 мандат. Регионалната партия, основана от осъдения за военни престъпления Бранимир Главаш, HDSSB получава 2 мандата. Партията на загребския кмет Милан Бандич, която е на по-малко от година, печели 2 мандата. Резултатите показват още, че коалицията, която събра бившия президент Иво Йосипович, бившия вицепремиер Радимир Чачич, бившия премиер Ядранка Косор и бившия финансов министър Славко Линич ще получи един мандат. Мирела Холи и нейната зелена партия ОРАХ, изглежда не успяват да прескочат изборния праг.

В изборната нощ много от политическите лидери направиха изявления, като досегашният премиер Зоран Миланович благодари на всички, които са ги търпели през изминалите години, призова за разговори всички, желаещи реформи и посочи, че не само МОСТ желаят промяна. Той заяви, че неговата партия не поставя условия, а е готова да направят необходимите реформи заедно. По този начин отправи неофициална покана към лидера на МОСТ за разговор.

Лидерът на ХДО, Томислав Карамарко обяви победата на своята партия на изборите и заяви, че никаква комбинаторика, никакви бройки нямат смисъл и че всички искат по-добра Хърватия. Той обяви, че ХДО са отворени за сътрудничество, независимо от партийните различия и че бъдещето на Хърватия е над партийната политика.

В свое откровено изявление лидерът на МОСТ Божо Петров заяви, че от решаващо значение за осигуряване на неговата подкрепа за едно бъдещо правителство е приемането на реформите, за които МОСТ настоява. Обяви, че позицията на министър-председател не е важна за партията в момента, а промени в съдебната власт, държавната администрация, фискалната и монетарна системи на страната. Още преди изборите той обявяваше, че не желае коалиции, а реформи. Другият лидер на МОСТ Драго Пргомет, бивш член на ХДС, настоява партията сама да направи своя избор. Той заявява, че без МОСТ, няма правителство, и че те ще решат кой ще бъде новият премиер и как ще изглежда новото правителство.

В своята предизборна кампания МОСТ настоява за фискална отговорност, намаляване на държавните разходи и държавния дълг, намаляване на данъците, реформи в публичния сектор и намаляване на административните единици в Хърватия. Очевидно от решаващо значение за едно бъдеща подкрепа от страна на партия МОСТ ще бъдат реформите свързани с подобряване икономиката на страната.

Това беше и основна тема на ожесточената битката в предизборните кампании на двете водещи партии. В своята рекламна кампания „Хърватия расте” предупреждава избирателите, че ако изберат ХДО, те ще изберат завръщане към старите практики, тоест корупция, тоталитаризъм и път, който води към „долината на сълзите”. ХДО пък обвиняват СДП за огромната безработица и акцентират върху засилената емиграция от страната след присъединяването й към ЕС. Атакуват управляващите и за високата задлъжнялост на страната и се шегуват с името на коалицията, като казват че наистина, расте дългът и безработицата. Според Томислав Карамарко, публичният дълг на Хърватия в момента е 90% от БВП. Прогнозата за догодина е той да нарасне на 93.9%., което сериозно застрашава Хърватия от „дългово робство и гръцки сценарий”.

От икономическите програми и на двете партии се вижда желание за още харчене.

Патриотите обещават данъчна реформа, част от която е и намаляването на ДДС от сегашните 25% на 23% в първата половина на мандата и на 20% в края на евентуалното им управление. Обещават и разкриването на 100 000 нови работни места или увеличаване на заетостта с 5%. Премахване на парафискалните такси, увеличаване на пенсиите до 60% от средната заплата, фискална децентрализация, 1000 евро за всяко новородено дете, намаляване на ДДС на 5% за детските храни и стоки.

Коалицията „Хърватия расте” също обещава да намали парафискалните такси, което според тях ще има финансов ефект от 300 млн. куни. Те не планират драстични намаления на ДДС, а само на определени продукти от потребителската кошница. Предвиждат работодателите да не плащат осигуровките върху заплатата на хора над 50-годишна възраст в продължение на 5 години. Планират увеличаване на минималната заплата, въвеждане на вдовишка пенсия.

Според проучване на учени от икономическия факултет на Загребския университет, предизборните обещания на десните (8 млрд. куни, над 1 млрд евро) ще струват повече, отколкото обещанията на левите (6.8 млрд. куни, малко под 1 млрд. евро). Като намаляването на ДДС на Патриотите ще „струва” над 3 млрд.куни, а мерките за борба с демографския спад ще изискват 317 млн. куни.

На тези парламентарни избори за първи път беше въведена преференциална система за гласуване. Тя ясно показа, че Божо Петров е най-популярният политик в страната с 59.7% от преференциални гласове. След него е Зоран Миланович с 54.3%, а трети е Желко Райнър от ХДО с 37,5%.

На 09.11 хърватският президент Колинда Грабар Китарович обяви, че още тази седмица ще започне провеждането на консултации с лидерите на най-големите коалиции и другите партии, преди да предложи мандат на тази, която има подкрепата на мнозинството от избирателите и може да състави следващото правителство. Всяка коалиция, получила мандат за сформиране на правителство разполага с 60 дни, след което тази възможност се предоставя на следващата. Ако никой не успее да състави правителство трябва да бъдат насрочени нови избори.

Изглежда много вероятно депутатите от ИДС да се превърнат в партньори на СДП и така коалиция „Хърватия расте” да получи същият брой места в парламента, като „Патриотичната коалиция” – 59.

На този етап позициите на СДП и МОСТ изглеждат по-близки по някои основни направления, като подобряване на ситуацията в съдебната система, намаляването на държавната администрация, деполитизирането й и въвеждането на меритокрацията (това са и едни от конкретните препоръки на ЕК).

В допълнение Божо Петров наскоро подкрепи правителството, когато то отказа да постави по границата телена ограда срещу бежанците, както и публично подкрепи правата на еднополовите бракове.

Другата важна фигура в МОСТ Драго Пргомет, вероятно по-лесно би си сътрудничил със сегашното правителство на Миланович, отколкото с водената от Карамарко партия, от която беше изхвърлен.

За двете основни политически сили, СДП и ХДО, изборите не са приключили.

 

 

Публикувано на 28 Ноември 2015 в 12:18 часа от
Деница Димитрова


Ключови думи:избори, Хърватия, парламентарни избори, резултати, коалиции

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас