Ислямска партия на Афганистан

Движението е основано в пакистанския град Екзил. За основател се смята Гулбудин Хекматяр, а на територията на Европа се предполага, че членовете на движението надхвърлят 200 души.

„Ислямска партия на Афганистан" /Hezb-e Islami-ye Afghanistan/ (ИПА) намира почва за развитие в края на 60-те години в Афганистан, сред активните, ислямски университетски организации. Като един от водачите му е Хекматяр, който се смята, че е положил основите на ИПА няколко години по-рано в пакистанския град Екзил.

Изградената главно от сунити ИПА има за цел с оръжие да наложи законите на шериата в Афганистан.

През 80-те години движението играе важна роля в борбата срещу съветските войски в Афганистан. В последствие се наблюдава стремеж на ИПА, да се утвърди като водеща сила в страната, поради тази причина по-късно води въоръжена борба с други ислямистки организации. Към момента целта на ИПА е да свали действащото правителство и да изтласка международните сили от територията на Афганистан. В едно от телевизионните си интервюта Хекматяр обявява, че извършилите само убийствени атентати срещу цели на врага се обявяват от ИПА за мъченици и се ползват с пълната й подкрепа.

Партията редовно апелира да се извършват атентати срещу международните сили за сигурност. Организацията поема отговорност за извършения на 18 септември 2012 година атентат срещу цивилен автобус на южноафриканска авиокомпания. При атентата загиват 12 души, а ИПА отбелязва случилото се на своя интернет сайт, като заявява, че това е отмъщение за подигравка с пророка Мохамед в американско видео в интернет.

Организацията разделя дейността си на две: екстремистка и политическа. Насилствено ориентираната екстремистка част с ръководител Хекматяр, се ръководи от афганистанско-пакистанската гранична територия и действа срещу националните и интернационални сили за сигурност в Афганистан.

Политическата част се ръководи от зетя на Хекматяр, Гхаират Бахир. Привидно, политическата част се разграничава от екстремистката и се опитва да изгради добри отношения с правителството. Бахир постига известен напредък в това отношение, тъй като успява да назначи на отговорни постове в правителството някои от членовете на движението.

Според някои информации, по този начин Хекматяр печели значително влияние в политическия живот на Афганистан.

На територията на Европа не са установени структури на ИПА. Съществуват отделни поддръжници, които посещават различни джамии, но не проповядват идеологията на партията. В различни интернет форуми и афганистански телевизионни канали се изявяват афганистанци, които живеят в Германия, като членове на ИПА. Те пропагандират, използвайки екстремистка риторика, за подкрепа на ИПА в Афганистан.

Живеещите в Германия поддръжници симпатизират на действащите в Афганистан бойци и се опитват да подкрепят техните усилия с различни инициативи.

Публикувано на 29 Септември 2015 в 15:17 часа от
Стойчо Н.


Ключови думи:Ислямска партия на Афганистан, Гулбудин Хекматяр, Афганистан

1 Коментара
От Williamzep публикуван на 14 May 2016 07:36 pm
Awesome article post.Much thanks again. Will read on... Barco
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас