Турската опозиция търси помощ от Обама

Турската опозиция има за цел на всяка цена да свали Ердоган от власт. При това, тя не смята за достатъчни бунтовете на народа, а търси подкрепа отвън.

Турски високопоставени политици от опозицията посетиха САЩ. Там те  се срещнаха с редица лобисти, но Обама не  показа интерес към посещението им. Опозицията в Турция смята, че моментът за сваляне от власт на премиера е дошъл и е необходима подкрепа и от чужбина за това.

Водачът на опозицията Кемал Киличдароглу търси морална и политическа подкрепа за да има сили да се изправи срещу Ердоган. Турският премиер обаче показа, че  действа решително срещу своите противници. Поради това на опозицията, в лицето на Киличдароглу ще и трябва наистина силна международна подкрепа, както и подкрепа от турския народ за да успее да постигне целта си.

В противен случай, освен че ще загуби единоборството не е изключено много опозиционери да пострадат персонално от възмездието, което ще търси Ердоган. Опозоцията трябва много внимателно да търси подкрепа и да не афишира контактите си в търсенето на партньори.

Оказва се, че в САЩ турските представители  се срещнаха с редица лобисти, но среща с високопоставени правителствени служители така и не беше осъществена.

Това показва, че САЩ все още не бързат да вземат страна в отношенията на турската политическа опозиция и Ердоган. Все пак Обама изпрати на среща с турските представители своята съветничка по европейските въпроси Карен Донфрийд. В случая това се възприема като пример за отлична работа на американските политици. Те  не допуснаха влошаване на отношенията с Ердоган, с отказа на Обама за среща с турските опозиционери, но в същото време чрез Донфрийд изслушаха доводите на турските представители.

На срещата, която се  състоя на 02.12.2013г., Донфрийд е проявила интерес към отношението на турската опозиция (Републиканската народна партия- РНП) към „новия демократичен пакет на Ердоган”,  стратегията за предстоящите местни избори и политическите и икономичеки цели на РНП. Обсъждани са и външно-политическите интереси на РНП, като са засегнати теми относно Египет, Израел, Сирия и ЕС. В речта си пред John Hopkins University, водачът на РНП, Кемал Киличдароглу  заяви, че е участвал в протестите на студентите в парка Гези. Други турски политици от РНП, като Фарук Логоглу, Осман Коротюрк и Юртер Йоцкан ще се срещнат с представители на Пентагона, но на тези срещи не се предвижда  да присъства Киличдароглу.

В началото на своята визита Киличдароглу  каза няколко хвалебствени думи за Обама като започна с това, че той и Обама са направени от един и същи материал и че двамата са мъже от народа, а не от „аристокрацията”.

Турската опозиция се  натоварва с трудната задача да получи подкрепа от САЩ в борбата си срещу управляващите. Освен подкрепата на Америка, Киличдароглу ще трябва да търси и благоволението на Русия, ако не за подкрепа, то поне да не пречи на амбициите на РНП. Факт е, че в такива ситуации двете сили (САЩ и Русия) са почти винаги на противоположни позиции. Поради това, ако се стигне до противопоставянето им в подкрепата/несъгласието относно действията на турската опозиция, може да се стигне до ситуация, в която РНП и Ердоган сами ще трявба да решават проблемите си, подобно на конфликта в Сирия.

Тогава от позицията на имащия властта, Ердоган ще има по-голяма възможност да се окаже краен победител в това противопоставяне. В такъв случай опозицията ще разчита изцяло на пдкрепата на турския народ, и ако тя се окаже не достатъчна, нищо хубаво не очаква участвалите в инициативата за сваляне на Ердоган.

Публикувано на 4 Декември 2013 в 16:42 часа от
Стойчо Н.


Ключови думи:

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас